оборудване за парапланеризъм

Оборудване за парапланеризъм: Какво трябва да знаете

Когато става въпрос за лична безопасност, е необходимо оборудване за парапланеризъм. Изборът на подходящо и съвременно оборудване може да отнеме много време и средства.

Парапланеризмът е развлекателно и състезателно занимание, което може да осигури спиращи дъха гледки от главозамайващи височини. Този спорт е сравним със скоковете с парашут, тъй като се практикува от един човек.

Оборудването за парапланеризъм е проектирано предимно от съображения за безопасност. Физическата безопасност е тясно свързана с оборудването, като например сбруята, резервния парашут и каската. Например, при тази дейност информираността е от решаващо значение. Затова GPS, компас или радио са полезни.

Списъкът по-долу ще ви гарантира, че разполагате с всичко необходимо, за да започнете да се занимавате с парапланеризъм. Уверете се, че сте готови финансово, защото оборудването може да бъде скъпо.

Списък за проверка на оборудването за парапланеризъм

Крило

В аеронавигационното инженерство крилото или купола на парапланера е известно като въздушен таран. Куполът има два комплекта плат, които са съединени по такъв начин, че образуват вътрешен носещ материал, наречен редови клетки. Освен това крилата са изработени от рипстоп полиестерна или найлонова тъкан.

Колан

Предпазният колан е свързан с крилото. Пилотът използва сбруята, за да преодолява големи разстояния. В наши дни сбруята може да се използва и като раница, което премахва необходимостта пилотите да носят такава. Освен това под седалката на сбруята се намират протектори за въздушни възглавници и пяна, които осигуряват защита в случай на неуспешен старт или кацане.

Вариометър

Вариометърът помага на пилота да набира височина, както и да открива издигащия се въздух по време на снижаване. Тъй като пилотите не са в състояние да откриват издигащия се и спускащия се въздух, вариометрите използват за целта кратки звукови сигнали, като например звукови сигнали. 

Радио

За комуникация с други пилоти на парапланери и други асистенти е необходимо радио. В зависимост от системата си, много държави имат различен спектър от честоти. Освен това в различни ситуации пилотите комуникират с летищния контрол и ръководителите на полети.

GPS

GPS, или Глобалната система за позициониране, е от съществено значение при парапланеризма, тъй като позволява на пилота да проверява географски региона. Това също така позволява на другите пилоти да следят и да научават за действията на други пилоти.

Каска и дрехи

За всеки парапланерист това е задължителна част от екипировката. Въпреки че теоретично е безопасно да се стартира без такава, на лицата, които са членове на клуба, едва ли ще им бъде позволено да го направят от съображения за безопасност. Освен това обувките са друго нещо, за което трябва да се помисли. А ботушите с дантела са идеални, тъй като предпазват краката и същевременно са гъвкави.

Заключение

Купол с крило и сбруя, както и летателен костюм, твърда шапка с ботуши, са типичната екипировка за парапланеризъм. Въпреки че не е лошо да се помисли за парапланерно оборудване втора употреба, начинаещите трябва да предпочетат ново оборудване, а не употребявано или споделено, за да са сигурни, че то не е износено и отговаря на определения рейтинг за безопасност при парапланеризъм. 

Освен това при избора на парапланер, който отговаря на уменията на човека, той трябва да се консултира с инструктор. Освен това оценките на парамоторното оборудване препоръчват на пилотите да вземат със себе си нож, когато летят, в случай че им се наложи да се освободят от плетеницата от въжета, които съставляват планера. 

Професионалистите трябва да помислят и за носенето на допълнителни парашути като резервен вариант, в случай че планерът се повреди по средата на полета, двуметрова радиостанция за връзка със земята, както и с други парапланеристи, вариометър за оценка на промените в условията на вятъра и GPS за навигация.